Campulung Muscel's own encyclopedia

Parcul Ştefănescu

Campulung Muscel: Parcul Stefanescu Campulung Muscel: Parcul Stefanescu

Parcul Ştefănescu. Cunoscut şi sub numele de Parcul Libertăţii, este situat pe strada Primăverii, cu acces şi din strada Petre Zamfirescu. A fost conceput ca zonă de agrement pentru populaţia oraşului, de către ctitorul bisericii Flămânda, Nic. Th. Ştefănescu, membru important al comunităţii urbane.

A fost înfiinţat la începutul secolului XX, în cadrul unei păduri preexistente. Menţinerea fondului forestier iniţial şi a amenajărilor originare au făcut ca vegetaţia arborescentă, formată din Pinus nigra, Picea excelsa, Fagus sylvatica, Acer campestre, Betula pendula, Aesculus hippocastanum, să fie impresionantă. Aici aveau loc, în trecut, serbările prilejuite de sădirea pomilor sau de alte evenimente.

Parcul Vilei Golescu

Parcul Vilei Golescu. Aflată pe strada Dimitrie Golescu (în prezent Soldat Golescu) la nr. 3, vila este construită de silvicultorul Vasile Golescu, fiul revoluţionarului paşoptist Alexandru Golescu–Arăpilă. Şcolit la Paris şi Nançy, şef al Ocolului Silvic Muscel, intelectual de prestigiu, botanist desăvârşit, Vasile Golescu a realizat în parcul vilei o adevărată grădină botanică, cu plante exotice, aduse din America de Nord, China, Japonia, Caucaz etc., aclimatizate la condiţiile locale, cum nu se găsesc multe în ţară. Aici pot fi admirate magnolii cu flori albe, arborele cu lalele (Liryodendron tulipifera), arborele pagodă (Ginkgo biloba), Duglasul verde (Pseudostuga taxifolia), Duglasul albastru (P. glauca), toate din America de Nord, Salcâmul japonez (Sophora japonica), Molidul de Caucaz (Picea orientalis) etc.

În mijlocul parcului întins pe o suprafaţă de numai o jumătate de hectar, se află frumoasa construcţie “Vila Ştefan Golescu”, după numele naşului de căsătorie a lui Alexandru Golescu-Arăpilă cu Caterina Vlădoianu. Vila este construită în stilul vechilor case boiereşti, după proiectul ing. Vasile Golescu. Prezintă la faţada principală un foişor deschis pe coloane din piatră de Albeşti. O construcţie situată la nord de vilă este inspirată din arhitectura cantoanelor silvice austriece.

Bibliografie: Parcuri şi grădini naturale cu valoare istorică din Muscel - Valeriu Alexiu*

Pagina Anterioară