Campulung Muscel's own encyclopedia

Primaria Câmpulung Muscel

Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii Primaria: Detalii

Situată în str. Negru Vodă nr. 127, iniţial funcţionând în clădirea actualei Case de Cultură "Tudor Muşatescu", mutată după 1968 când s-au desfiinţat raioanele, în localul fostei Prefecturi.

Clădirea fostei Prefecturi, acum Primărie.

Sediul Prefecturii de Muscel a fost construit în perioada 1928-1934, după poriectul arhitectului Dumitru Ionescu - Berechet. Planul repetă schema convenţională, simetrică, utilizată şi la primărie (actuala Casă de Cultură), dar aici aplicată mai coerent. Pe faţada principală se află un corp central, decroşat, de laţimea holului, cu tratare arhitecturală preţioasă: un portal monumental, arcuit semicircular, la etaj o logie deschisă prin trei arcuri înalte trilobate, rezemate fiecare pe coloane proprii.

La fiecare arc este câte un balcon din priatră traforată, cu forma amvonului de biserică, decorat în stil brâncovenesc. Corpul central are acoperiş independent, cu streaşină arcuită peste un grup de trei ferestre ale mansardei şi este flancat de două mici turnuri si ele cu acoperiş separat.

În concepţia arhitecturală se remarcă o discretă influenţă romantică: decroşarea unor săli evocă turnurile medievale de colţ, cărora li se adaugă turnurile din flancurile corpului central al faţadei principale, cu zidărie străpunsă doar de câte o fereastră la parter şi la etaj; arcurile unor ferestre mici sunt frânte; ancadramentele altor ferestre sugerează portalurile gotice cu baghete încrucişate; unele încăperi şi coridoarele sunt boltite cu mici penetraţii.

Şi decoraţia interioară este bazată pe elemente din piatră de Albeşti cioplită cu motive de inspiraţie brâncovenească: la scările de onoare, la coloanele din hol şi la parapete.

Pagina Anterioară