Campulung Muscel's own encyclopedia

Cadrul natural al localității Dâmbovicioara

Dâmbovicioara este o comună în județul Argeș, Muntenia, România, formată din satele Ciocanu, Dâmbovicioara (reședința) și Podu Dâmboviței

Cheile Dambovicioarei

Așezare

Comuna se află la marginea nord-estică a județului, la limita cu județul Brașov, la poalele Munților Piatra Craiului pe culoarul Rucăr-Bran, în bazinul hidrografic al râului Dâmbovicioara, cuprinzând inclusiv punctul de vărsare al acestei ape în Dâmbovița. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Piteștiul de Brașov. La Podu Dâmboviței, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ703, care duce spre nord în județul Brașov la Fundata (unde se termină tot în DN73).

DISTANTA FATĂ DE REŞEDINŢA JUDEŢULUI: 85 km.

SUPRAFAŢĂ: 63,1 km2.

POPULAŢIE: 943 locuitori [463 M + 480 F] (2011).

Comună înfrăţită cu localitatea Fagnano Castello [Italia].

Demografie

Demografie Dambovicioara

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dâmbovicioara se ridică la 943 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.066 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (98,83%). Pentru 0,95% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,03%), cu o minoritate de creștini după evanghelie (1,59%). Pentru 0,95% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, teritoriul ei, pe care este consemnat satul Dâmbovicioara, făcând parte din comuna Rucăr. Comuna s-a înființat în 1931, în cadrul județului Muscel, cu satele Dâmbovicioara și Ciocanu.

În 1950, ea a fost transferată raionului Muscel din regiunea Argeș. În 1968, a trecut la județul Argeș, alipindu-i-se și satul Podu Dâmboviței de la comuna Rucăr.

TOPONIMIE:

Ciocanu - toponim, la origine substantiv comun: ciocan cu sens de "pisc, vârf", conform bulg. cucan ~ "ridicătură de pământ", aşezarea fiind constituită pe un platou calcaros cu doline. Satul Ciocanu - "aşezarea cea mai înaltă" din judeţul istoric Muscel - se află la altitudinea de 1180 m.

Dâmbovicioara - toponim topografic, evocând natura terenului în care este amplasată aşezarea, format pe baza unui apelativ diminutival de origine slavă dobă, "arbore", sau pe baza apelativului dâmb.

Podu Dâmboviţei - toponim topografic compus, format din apelativul pod şi determinativul Dâmboviţei - apa peste care s-a edificat podul. Toponimul precizează aria de constituire a localităţii. În perimetrul actual al aşezării situate pe fundul unei depresiuni calcaroase din contextul celui mai mare complex de chei din Bazinul superior al Dâmboviţei, domnitorul Constantin Brâncoveanu a dispus să se construiască, în anul 1711, un pod din blocuri de piatră, în zona de confluenţă a Dâmbovicioarei cu râul Dâmboviţa.Pagina Anterioară