Cultura în comuna Lereşti Muscel:
Creaţia artistică
Expresia cea mai elocventa a artei populare lereştene, ca de altfel pe întregul teritoriu naţional, o constituie portul popular, această mirifică oază de istorie ce poartă în model, culori şi structură, o parte a existenţei noastre milenare.
Ocupaţiile locuitorilor
Fără îndoială ca, o primă ocupaţie a locuitorilor comunei, date fiind condiţiile pe care le oferă împrejurimile, a fost culesul din natură dar şi alte ocupaţii ca: pescuitul, vânătoarea, creşterea animalelor, munca forstieră etc.
Obiceiuri populare
Din noianul de obiceiuri populare statornicite pe aceste meleaguri muscelene am ales spre exemplificare câteva dintre ele, unele care işi găsesc şi astăzi materializare în viaţa satului, şi altele care nu au mai rămas decât ca nişte amintiri din trecutul bătrânilor, aflate înca în viaţă.
Tipologia locuinţelor
Cel mai vechi tip de casă a fost cel cu o singură încăpere, folosită atât pentru locuit cât şi ca bucătărie. Din ea se ieşea într-o "prispă joasă" de unde, pe două sau trei trepte de scândură sau piatră de râu, se cobora în curte.
Ornamentaţii
Unele din cele mai interesante şi plăcute caracteristici ale locuinţelor din Lereşti sunt ornamentaţiile de tencuială care împodobesc ferestrele, arcadele şi colţurile. În Lereşti domina două stiluri de ornamentaţii.