Campulung Muscel's own encyclopedia

Ornamentaţiile locuinţelor din Lereşti

Decorul porţilor

Cele câteva porţi înalte întâlnite în prezent în Lereşti, puţine de altfel şi în trecut, sunt de provenienţă străină. Ele prezintă slabe elemente de decor, dar cel pe care-l au este simplu şi atrăgător. Sculpturile sunt destul de mărunte şi în formă de zig-zag sau florale. Porţile ca şi gardurile sunt rareori acoperite cu un mic acoperiş de ţiglă, cel de şiţă dispărând odată cu încetarea folosirii acestui material în acoperitul caselor.

Decorul locuinţelor

Unele din cele mai interesante şi plăcute caracteristici ale locuinţelor din Lereşti sunt ornamentaţiile de tencuială care împodobesc ferestrele, arcadele şi colţurile.

În Lereşti domină două stiluri de ornamentaţii.

Stilul vechi - se caracterizează printr-o tehnică ceva mai grosolană şi constă în aplicaţii de tencuială colorată la brâul faţadei sau încadrând armonios, simetric şi estetic ferestrele. Motivele florale şi geometrice, în culori vii, sunt rodul inspiraţiei meşterului constructor.

Stilul nou - caracteristic noilor tendinţe în arhitectura locală, se caracterizează prin modele noi în tehnică de lucru, mai complicate şi mai pretenţioase, prin care migala şi priceperea meşterilor duc la rezultate deosebite. Elementele de bază sunt aceleaşi, flori, figuri geometrice, dar se schimbă tehnica de lucru şi materialul folosit (prin introducerea pudrei albe sau colorate în tencuiala folosită). Obiectul ornamentaţiilor nu sunt numai chenarele ferestrelor sau brâiele caselor, ci şi stâlpii arcadelor verandelor sau prispelor.

Un paradox în tehnica ornamentaţiilor este faptul că în Lereşti nu a existat şi nu există nici un meşter specialist în astfel de lucrări. Toţi meşterii care au făcut sau fac astăzi faţadele caselor sunt din Câmpulung sau din comunele învecinate. Dar meritul nu le aparţine în exclusivitate. Este ştiut faptul că ei au lucrat şi lucrează la sugestia şi ţinând cont de gustul pentru frumos al proprietarului. Este şi aceasta o dovadă a pasiunii şi dragostei pentru frumos a locuitorilor acestei commune care, fără îndoială, în viitor va căpata noi valenţe, Lereştiul îndreptându-se cu paşi repezi spre urbanizare.

Pagina Anterioară

TOP