Munţi, dealuri, defilee:
Munţii Făgăraşului
Muntii Făgărasului reprezintă un masiv muntos care face parte din Carpatii Meridionali, si în care se află cel mai înalt vârf montan din România, vârful Moldoveanu. Masivul Făgăras, de la est la vest măsoară în linie dreaptă, aproximativ 70 de km iar de la nord la sud circa 45 km.
Munţii Iezer-Păpuşa
Munţii Iezer sunt ridicaţi între cursurile superioare ale râului Doamnei şi Dâmboviţei, care îi delimitează la nord, nord-vest şi vest, către înaltele culmi ale Făgăraşului, precum şi la est, către creasta Pietrei Craiului. Râul Târgului separă vf. Iezerul Mare (2462m) de vf. Păpuşa (2391m), ale căror creste alcătuiesc complexul montan care poartă denumirea de munţii Iezer.
Munţii Piatra-Craiului
Masivul Piatra Craiului, adeseori Munţii Piatra Craiului, doar Piatra Craiului sau chiar Crai, este un lanţ muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpaţilor Orientali, dar care aparţine lanţului Carpaţilor Meridionali, găsindu-se în nord-estul acestora. Masivul Piatra Craiului mai este cunoscut şi sub denumirea de Mireasa Carpaţiilor.
Munţii Leaota
În partea de vest, valea Dâmboviţei separă munţii Leaota de Muşcelele Argeşului (subunitate a Subcarpaţilor Getici), între Cetăţeni şi Lunca Gârtii, şi de munţii Iezer-Păpuşa, între Lunca Gârtii şi Rucăr. Spre nord-vest şi nord se desfăşoară plaiurile întinse, cu înălţimi de 1000-1100 m. ale culoarului Rucăr-Bran.
Dealuri şi depresiuni
Unul dintre cele mai înalte dealuri din România este Măgura Măţău. Altitudinea maximă întâlnită în Podişul Getic este de 1.018 m (Măgura Măţău), deşi spre contactul cu muntele se întâlnesc şi înălţimi mai mari (1.150 m). Este al doilea deal din Subcarpaţii Getici ca înălţime după Dealul Chiciora (1218 m).