Campulung Muscel's own encyclopedia

Lacul şi barajul Râuşor

vedere de pe baraj si    Lacul Rausor (vedere din stanga barajului) si    Lacul Rausor (anrocamente) Rausor (vedere de pe Baraj) (vedere de pe Baraj) (vedere de pe Baraj) (vedere dinspre Voina) (vedere dinspre Voina, coada lacului) si    Barajul Rausor si    Lacul Rausor
Barajul   Râuşor
An PIF1987
RâulRâul Târgului
Tip barajBaraj de anrocamente
Tip etanşareNucleu intern de argilă
Tip teren fundareRoci stâncoase
Înălţime120 m
Lungime coronament380 m
Volum lac60 mil. mc
Lacul   Râuşor
Suprafaţă lac190 ha
Folosinţealimentare cu apă
 energie electrică
 irigaţii
Suprafaţă bazin115 kmp
Debit deversor620 mc/s
Tip deversorVane
DeţinătorHIDROELECTRICA S.A.

Barajul Râuşor se află în judeţul Argeş, mai precis la câţiva kilometri de Municipiul Câmpulung. Acesta se află la aproximativ 160 de km de Bucureşti, în direcţia Bucureşti-Piteşti-Braşov. Deplasarea se face rapid fapt datorat în mare parte autostrăzii.

După Piteşti, la aproximativ 50 de km apare oraşul Câmpulung. Continuă drumul spre Braşov, iar la ieşire din Câmpulung o sa ajungi la o intersecţie unde vei vedea un indicator spre "Lereşti" sau "Cabana Voina". Acela este drumul care te va duce până la Barajul Râuşor. Ai putea foarte bine să începi traseul imediat după comuna Lereşti, deoarece peisajele sunt cu adevărat frumoase iar drumul (care urcă, dar nu brutal) este deosebit de virajat.

Traseul este unul de Cross Country, poate fi catalogat şi drept "traseu ideal pentru o plimbare de seară". Dacă se întâmplă să vă aflaţi prin zonă şi aveţi şi bicicletele la voi, este un traseu excelent de aproximativ 20 de km, care o sa va încânte. Traseul începe teoretic pe barajul Râuşor, prin stânga acestuia cum vii dinspre Lereşti şi se va termina în acelaşi punct, după ce reuşeşti să-l ocoleşti complet. Priveliştile o sa te încânte, sunt multe zone mai înalte de unde poate fi admirat lacul de sus.

Poţi să te aştepţi la zone de pământ, pietriş, praf, apă şi chiar beton. Din acest punct de vedere le îmbină pe toate. Pe ultima parte din coada lacului înapoi te vei întoarce pe un drum doar de beton, dar şi el cu farmecul lui. De pe acest traseu însa ai multe opţiuni: din prima coadă a lacului poţi s-o iei spre Iezer, iar drumul este incredibil de frumos dar foarte greu de parcurs deoarece este foarte mult de urcat iar din cealaltă coadă a barajului de unde începe drumul cimentat, poţi s-o iei spre Cabana Voina sau chiar Cabana Cuca.

În mod normal, nu ar trebui să-ţi ocupe mai mult de două ore acest traseu, în funcţie de cât de repede pedalezi şi cât de rapid o sa urci drumurile în pantă. Oricum este o zonă excelentă, ce abundă în trasee de bicicletă şi din acest punct de vedere merită toată atenţia.

Pagina Anterioară