Campulung Muscel's own encyclopedia

Lacul şi barajul Pecineagu

Pecineagu Pecineagu Pecineagu Pecineagu Pecineagu Pecineagu (vedere de ansamblu) Pecineagu (apus de soare) Pecineagu Pecineagu Pecineagu (vedere spre coada lacului) Pecineagu Pecineagu (din coada lacului) pe drumul de la Pecineagu vedere spre Piatra Craiului vedere spre Piatra Craiului vedere spre Piatra Craiului
Barajul   Pecineagu
An PIF1984
RâulDâmboviţa
Tip barajBaraj de anrocamente
Tip etanşareMască de beton armat
Tip teren fundareRoci stâncoase
Înălţime105 m
Lungime coronament276 m
Volum lac69 mil. mc
Lacul   Pecineagu
Suprafaţă lac182 ha
Folosinţealimentare cu apă
 energie electrică
 irigaţii
Suprafaţă bazin103 kmp
Debit deversor600 mc/s
Tip deversorLiber şi cu vane
DeţinătorC.N. Apele Române S.A.

Pornind din Câmpulung Muscel pe DN73 spre Braşov (un drum plin de istorie cunoscut şi ca Culoarul Dragoslavele - Rucăr - Bran existent încă din antichitate), ne oprim în Podul Dâmboviţei de unde urmăm drumul spre Sătic, pe un traseu accidentat, ideal pentru 4x4 într-o zonă bogată în forestiere ajungem la barajul şi lacul Pecineagu mai exact. 1080 altitudine, izolat şi sălbatic.

Barajul Pecineagu

Barajul Pecineagu a fost proiectat de institutul ISCPGA (în prezent Aquaproiect) şef de proiect fiind inginerul Sandu Condeescu. În timpul lucrărilor de recepţie a barajului, inginerul Sandu Condeescu, aflându-se în disipatorul de energie a golirii de fund a barajului, a fost ucis dintr-un accident prin jetul produs de deschiderea vanelor golirii de fund.

Barajul este executat din anrocamente, cu o mască amonte din beton armat. Barajul are o înălţime de 107 m şi o lungime la coronament de 267 m. La baza măştii de etanşare este executată o galerie perimetrală pe conturul căreia au fost executate 50 de foraje verticale de drenaj.

Pentru etanşarea terenului de fundaţii s-au realizat trei şiruri de injecţii de mică adâncime (8–10 m) şi un voal format din 2 şiruri de injecţii de mare adâncime (40–100 m).

Pentru evacuarea apelor mari s-a executat un deversor pâlnie pe malul stâng, cu o capacitate de 687 m³/s, care se continuă cu un puţ de 81,50 m înălţime şi o galerie de evacuare de 389 m lungime şi 5,80 m diametru, terminată cu o trambulină. În puţul vertical mai debuşează şi o galerie de semiadâncime, care permite evacuarea a 105,00 m³/s.

Golirea de fund, cu o capacitate de 109 m³/s, este realizată print-o galerie situată pe versantul drept. Debitele evacuate prin golirea de fund sunt controlate de o casă a vanelor subterană la care accesul este realizat print-un puţ. În casa vanelor este realizat şi o conductă de bypass de 400 mm diametru pentru evacuarea unui debit de servitute de 1,30 m³/s. La ieşirea din galerie este executat un disipator de energie, prelungit de un canal de 80 m lungime de secţiune trapezoidală.

Pagina Anterioară